fbpx

Pielea iartă, dar nu uită!

Câteva lucruri pe care dacă le știai, sigur aveai mai mare grijă de pielea ta

A sosit vara, cu totate visăm la bronzul acela ciocolatiu, care ne face să părem de patru ori mai irezistibile în rochia noastră preferată. Unele dintre noi deja au început de mult să frecventeze solarul pentru a-și face puțină culoare. Altele profită de zilele libere sau de vacanța la mare pentru a face plajă cât e ziua de lungă ( chiar dacă se simt inconfortabil, transpiră pe rupte și mor de cald). Deși nu spunem cu voce tare, există un ,,concurs” neoficial între noi, femeile, în care ne comparăm mereu, să vedem cine este mai bronzată. Poate e un fel de nebunie de vară tot comportamentul acesta irațional sau poate multe dintre noi nu sunt conștiente de prețul pe care îl vor plăti mai târziu pentru această plăcere de moment !? Iată căteva lucruri pe care nu le știai despre bronz, vară soare și razele uv.

Razele UV

Știati că 95% dintre razele soarelui ce ajung la suprafața pământului sunt de tip UVA ? Aceste raze sunt responsabile de pronzul acela la care tot visezi. Ele pătrund până la stratul bazal al epidermei, unde se află pigmentul melanic. Razele UVA activează instant pigmentul melanic, care încercând să ne protejeze de daune, se închide la culoare și generează astfel bronzul. Razele UVA au cea mai mică energie dintre razele UV. Cu toate astea, sunt responsabile pentru o serie de îmbolnăviri oncologice și dermatologice. Razele UVB au mai multă energie. Acestea au totodată o capacitate mai ridicată de a leza țesuturile. Leziunile determină o reacție de autoprotejare a organismului, rezultată în producerea de melanină. Cantitatea crescută de melanină determină apariția unui bronz mai intens în doar câteva zile. Aceste raze sunt principalii factori ce determină apariția arsurilor solare. Până de curând elementul focus al cremelor de protecție solară. Probabil am experimentat deja cu toții senzația provocată de arsurile solare. Roșațea, usturimea, durerea, mâncărimea, erupțiile cutanate sau greața, sunt toate reacțiile organismului nostru la deteriorarea cauzată de razele UV. Cum am mai specificat, corpul nostru produce melanină pentru a ne apăra de aceste daune. Cantitatea de melanină produsă este determinată genetic. Indiferent dacă ne înroșim sau ne înnegrim, este un semnal de alarmă de la corpul nostru. Pielea încearcă să ne amintească faptul că ne-am supus unei deteriorări celulare ireversibile.

Cancerul de piele

Știai că arsurile solare din copilărie cresc cu până la 50% șansa îmbolnăvirii de cancer de piele? Știai că 5 arsuri solare cu erupții cutanate până la vârsta de 35 de ani, cresc cu 75% riscul îmbolnăvirii de cancer? Știai că cel mai întâlnit tip de cancer este cel de piele? Știai că în același timp este și cel mai ușor de prevenit? Cu toate astea, 1 din 3 cancere diagnosticate la nivel mondial este de piele, iar numărul total al acestor cazuri depășește suma cazurilor de cancer de sân, plămân, colorectal și de prostată la un loc. Zonele cele mai expuse la soare, fața, gâtul și brațele sunt și principalele zone cu îmbolnăviri. Cei mai norocoși dintre cei care se expun excesiv sau neprotejat la soare, scapă doar cu îmbătrânirea prematură a pielii. Razele UV pătrund în straturile profunde ale pielii, afectând vasele de sânge, țesutul conjunctiv, colagenul, chiar și elastina. Zi de zi, suntem expuși acestor pericole – bronz, vară, soare și razele uv, chiar și involuntar. Tot ce putem să facem este să ne protejăm, câte de bine posibil. Pentru acest scop, se recomandă utilizarea cremelor cu factor de protecție, atât cu filtru UVA, cât și UVB – http://bit.ly/Creme-SPF. Corpul nostru ne iartă, însă nu uită. Nu uita nici tu asta!

Ar putea sa iti placa si...