fbpx

Cancerul de piere – luna conștientizării riscului

Mai este luna conștientizării riscului de Cancer de Piele

Știai că acesta este cel mai des întâlnit tip de cancer?

Știai că totodată el este și cel mai ușor de prevenit?

Probabil că răspunsul tău la aceste două întrebări a fost ,,nu” . Mai avem pentru tine câteva informații utile, pe care, de asemenea, cel mai probabil nu le știai.

  • La nivel mondial, 1 din 3 cancere diagnosticate este de piele
  • Numărul cazurilor de cancer de piele identificate într-un an, depășește numărul total de cazuri de cancer de plămâni, de sân, colorectal și de prostată la un loc.
  • Aproape 90% din totalul cazurilor de cancer de piele sunt cauzate de radiațiile UV
  • Persoanele născute după anii ’90 au un ris de până la 3 ori mai mare de a dezvolta cancer de piele, decât cei născuți în anii ’60

Deși se vorbește de decenii întregi despre efectul nociv al razelor UV și importanța protejării împotriva acestora, numărul cazurilor de cancer de piele nu scade, ci crește radical.

Melanomul este cel mai grav cancer cutanat, rezultat din înmulțirea haotică a celulelor producătoare de pigment în piele. Boala se dezvoltă inițial doar pe piele, dar are o mare capacitate de metastazare.

Expunere la radiații UV la soare sau în saloanele de bronzare este principalul motiv al dezvoltării malanumului. Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt identificate la persoane cu vârste cuprinse între 30-40 de ani, iar 75% dintre acestea sunt legate de frecventarea solarelor. Conform Organizației Mondiale a Sănătății arsurile solare din copilărie cresc riscul îmbolnăvirii cu până la 50%, iar 5 arsuri cu bășicare până la vârsta de 35 de ani înseamnă un risc cu 75% mai mare de îmbolnăvire.

Sună șocant, nu-i așa? Nu trebuie să te panichezi citind aceste informații, doar adresează-ți câteva întrebări ție însăți și trage concluziile – Prevenirea sau tratarea cancerului de piele ți se par mai simple?

Ar putea sa iti placa si...